CORSO 2022 - 20 t/m 24 APRIL

Home » Programma » Deelnemers

Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem

Op onze corsowagen 'Als een vis in het water' zien we allerlei dieren die in het water leven: vissen, een zeepaardje, een inktvis, een kwal en een schildpad. Twee snorkellaars zwemmen tussen de dieren en het koraal door. Waarom gekozen voor die thema: de vrijheid die je voelt in het water, het vrij zijn, als je onder water door de dieren en het koraal zwemt. Stekersvereniging is Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem e.o.

Corsogroep KAVB Noordwijkerhout

Corsogroep KAVB Noordwijkerhout rijdt dit jaar met de praalwagen 'Met je hoofd in de wolken'. Angelique Beijk heeft voor de corsogroep een praalwagen getekend waarop luchtballonnen het ultieme gevoel van vrijheid verbeelden. Shauny de Groot zal ons met haar bloemarrangement letterlijk in de wolken brengen.

Gemeente Noordwijk

Gastvrijheid maakt onderdeel uit van het DNA van Noordwijk. Gastvrijheid en ‘je welkom voelen’ in Noordwijk geldt voor iedereen, ongeacht afkomst, geaardheid of gender. Op de praalwagen 'Noordwijk omarmt' zijn vier handen te zien die het hart van deze gastvrijheid dragen symboliseren de vier kernen: Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk die samen deze mooie gemeente vormen.

Gemeente Lisse

Gemeente Lisse heeft dit jaar gekozen voor het panorama van de Bollenstreek, ook bekend als 'Panorama TulipLand'. Het origineel is geschilderd door Leo van den Ende. Het Panorama vertelt het verhaal van de Bollenstreek in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De schildering geeft het leven en werken in de Bollen in die tijd weer aan de hand van historische gebouwen, vergezichten en detailschilderingen. De vergezichten en het open (bollen) landschap is voor ons vrijheid, en hét voorbeeld van vrije ruimte tussen de grote steden in het dichtbevolkte Westen. Het Panorama benadrukt het belang van deze vrije ruimte voor de identiteit van de Bollenstreek, maar ook voor leefbaarheid en geluk.

Gemeente Hillegom

De gemeente Hillegom heeft dit jaar gekozen voor 'Ontpoppen tot een vlinder'. Hillegom wil een gemeente zijn waar iedereen vrijheid voelt; kunnen zeggen wat je vindt en zijn wie je wilt zijn. Luisteren naar elkaar en respecteren van de vrijheid van anderen. Vrijheid moet je voelen en van de mensen om je heen. Soms moet je door je eigen cocon heen, om uiteindelijk, als jouw tijd rijp is, je te ontpoppen tot een vlinder. Wordt een prachtige vlinder, sla je vleugels uit en fladder in vrijheid rond. Hillegom is een fijn dorp. Dankbaar voor de vrijheid die wij hebben. Dat onze vlinder mogen fladderen! Met elkaar maken we een HEERLIJK HILLEGOM.

Gemeente Teylingen

Voor gemeente Teylingen is het thema ‘Freedom’ de verdediging van vrijheid, maar ook het vieren van de vrijheid. Bij de verdediging van vrijheid staat het Rijksmonument de Ruïne van Teylingen symbool. Oorspronkelijk werd het Slot Teylingen gebouwd om in het Graafschap Holland de Noord-Zuid Route te beschermen. Voor het vieren van de vrijheid staat de ‘Oude Toren’ symbool. In 1813 werd hier het einde van de Franse overheersing en het begin van het Koninkrijk der Nederlanden werd gevierd door ‘het hijsen van de vlag’. Een traditie die sindsdien in ere wordt gehouden. De praalwagen heet dan ook: 'Voor vrijheid verdedigd'.

Gemeente Haarlem

De praalwagen van de gemeente Haarlem heet: 'Haarlem, al 775 jaar een bloeiende stad'. Op 23 november 1245 kreeg Haarlem van graaf Willem II stadsrechten en mocht Haarlem zich een stad noemen. In 2020 is Haarlem dus 775 jaar en dat wordt dit jaar gevierd met diverse activiteiten en evenementen.

Ondernemers Binnenstad Haarlem

Haarlem heeft een prachtig centrum. Cultuur, winkels, horeca, het is allemaal te vinden in de binnenstad van Haarlem. De praalwagen van Ondernemers Binnenstad Haarlem heet dan ook: 'BIZ binnenstad Haarlem'.

Van der Valk Hotel Sassenheim - Leiden & Van der Valk Hotel Schiphol

Op de wagen 'Born to discover' is een toekan te zien die uit zijn kooi vliegt. Dit representeert Van der Valk Hotel Sassenheim – Leiden: altijd op zoek naar manieren om te innoveren en te verbeteren. Hierbij schuwen we het niet om out-of-the-box te denken!

Omroep MAX

De wagen 'In de voetsporen van de bevrijding' staat symbool voor de zesdelige tv-serie In de voetsporen van de Bevrijding van Omroep MAX. Hierin volgt presentator Philip Freriks het spoor van de bevrijders die een einde maakten aan de Duitse bezetting. Tussen het begin van de bevrijding in 1944 en het einde van de oorlog, zaten gevechten die voor velen het begin van veel leed betekenden. Freriks gaat in gesprek met veteranen van die strijd, maar ook met burgers die er middenin zaten.

Keukenhof

Ruim een miljoen mensen uit alle landen en culturen ontmoeten elkaar in Keukenhof om te genieten van de Hollandse bloemenpracht. De praalwagen heet dan ook: 'Vrijheid om te reizen'.

Rabobank Bollenstreek

Rabobank Bollenstreek is een bank die dichtbij is en samen de Bollenstreek wil laten bloeien. De praalwagen heet 'DichterBij en Vrij'. Voor het thema ‘Bij’ is gekozen omdat bijen een grote bijdrage leveren aan onze samenleving en dit goed aansluit bij het thema van het Bloemencorso. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik. Mooi dat we door middel van onze praalwagen de ‘Bij’ in het zonnetje kunnen zetten en daarnaast kunnen bijdragen aan de samenleving.

Raamwerk

Het ontwerp 'Sla je vleugels uit... in de zorg' introduceert eerst heel herkenbaar de gehele regio waarin Raamwerk actief is: De Duin- en Bollenstreek. Daarna wordt er (met een krul) ingezoomd op een alom bekende inwoner van de streek én huisstijl-mascotte van Raamwerk: De meeuw. Bij Raamwerk uiteraard een zorgende en vrede, brengende meeuw.

Volksrepubliek China

In het district Dafeng in de Chinese stad Yancheng is het Holland bloemenpark gelegen. Het district Dafeng was meer dan een eeuw geleden nog een zout gebied met een lage opbrengst. In 1919 werd de Nederlandse wateringenieur Hendrik de Rijke door Jian Zhang, een Chinese ondernemer uit Dafeng, uitgenodigd om het huidige typisch ‘Nederlandse polderlandschap’ te ontwikkelen als onderdeel van verschillende ontziltingsprojecten. Na enkele jaren hard werken kon het zoutgebied in Dafeng worden veranderd in vruchtbare landbouwgrond. Vanwege zijn historische band met Nederland heeft Dafeng het Holland bloemenpark aangelegd, een 8,7 km2 groot resort met miljoenen geïmporteerde Nederlandse tulpen, evenals de Nederlandse tulpen, Nederlandse keuken, cultuur, windmolens en eilanden die jaarlijks miljoenen bezoekers trekken.

Corsogroep De Zilk

Ons ontwerp 'Battle for Freedom' is ontstaan tijdens een brainstorm waarin we hebben nagedacht over wat Vrijheid voor mensen betekent. Sommige bevolkingsgroepen hebben moeten strijden voor hun vrijheden, waaronder de Indianen. De Indianen hebben ons geïnspireerd  Hun trots, kleurrijkheid en hun eeuwen oude tradities waren voor ons doorslaggevend om voor dit ontwerp te kiezen.

Stichting Bloemencorso Bollenstreek

Stichting Bloemencorso Bollenstreek is een non-profit organisatie die gedragen wordt door vele honderden vrijwilligers. De maatschappelijke verbondenheid is groot en jaarlijks geniet een (inter)nationaal miljoenenpubliek van dit kleurrijke voorjaarscorso. De toegang is gratis langs de 42 km lange route van Noordwijk naar Haarlem en in Noordwijkerhout. Stichting Vrienden Bloemencorso Bollenstreek zorgt met crowdfunding en andere vriendenacties voor een stukje ondersteuning.

to top button
nl_NLDutch