Home » Stories » Winnaars fotowedstrijd

Winnaars fotowedstrijd Bloemencorso Bollenstreek

De winnaars van de Fotowedstrijd van het Bloemencorso Bollenstreek zijn bekend. Begin april werd de wedstrijd uitgeschreven als onderdeel van het Hartverwarmende alternatieve corsoprogramma. In maar liefst vier categorieën kon worden deelgenomen en in totaal heeft dat meer dan 180 fantastische inzendingen opgeleverd. Aan elke categorie was een deskundige jury verbonden voor de beoordeling van de foto’s. Dit heeft vier prachtige plaatjes én vier winnaars opgeleverd: Gieny Westra (categorie (Semi)professionals); Hanneke van Rij (Social Influencers); Melanie Cederhout (categorie Jeugd) en Gerard Out (categorie Historie). De vier winnende foto’s maken deel uit van de tentoonstelling 75-jaar Bloemencorso Bollenstreek in 2022. Maar ook is er voor elke winnaar nog een leuke prijs en worden hun inzendingen gepubliceerd in alle media-uitingen van Bloemencorso Bollenstreek, zowel online als offline.

217650_fotowedstrijd

Categorie 1. (semi)professionals – winnares: Gieny Westra

Jury: Rudi Tuinman en Pascal Koeleman (2Dezign)

Opdracht: Ben je wat meer geoefend en wil je je talent meten met andere fotografietalenten? Ga dan deze uitdaging aan en toon wat jouw creatieve invalshoek is. Weet jij het ultieme voorjaarsgevoel te vangen in beelden van bolbloemen in combinatie met mens of natuur? Of maakte je een paar jaar geleden die top foto al tijdens het Bloemencorso Bollenstreek.

Prijs: foto uitvergroot op Canvas (40/60 cm) en de winnende foto maakt deel uit van de tentoonstelling 75 jaar Bloemencorso Bollenstreek in 2022.

Juryrapport: De bollenstreek gezien door een glazen bol. Wie kent de toekomst en waar gaat het heen. Het contrast in de tegenovergestelde wereld in de bol sprak jury erg aan. Een creatieve invalshoek met de vrolijke kleuren combi geel en rood in een minder vrolijke tijd van Corona. Een lente gevoel. Maar ook is het klassieke van de bollenvelden anders in beeld gebracht.

Fotowedstrijd corso 2021 winnaar Gieny Westra categorie semi-professionals (1)

Categorie 2. social influencers – winnares: Hanneke van R

Jury: Eva van der Kwast (commissielid Communicatie/socials Bloemencorso Bollenstreek)

Opdracht: Hoe reageren jouw volgers op jouw voorjaarspost, waar het echte lentegevoel van afspat? Laat zien met likes en comments dat jij de terechte winnaar van deze categorie bent. Dan gaat het natuurlijk over content waarin het voorjaar wordt gevierd op alle mogelijke manieren en bolbloemen zoals narcis, tulp en hyacint een hoofdrol spelen.

Prijs: INSTAX mini camera + 10 foto’s en de winnende foto maakt deel uit van de tentoonstelling 75 jaar Bloemencorso Bollenstreek in 2022.

Juryrapport: Kiezen uit zoveel mooie inzendingen was niet makkelijk, maar het is gelukt! Ik heb de foto van Hanneke gekozen als winnende foto in de categorie social influencers. Hanneke maakte deze foto waarbij licht en kleur met elkaar hand in hand gaan. De donkere lucht, die we dit voorjaar wel vaker zagen en de mooie rode tulpen vangen in één beeld de streek met haar diverse seizoenen.

Fotowedstrijd corso 2021 winnaar Hanneke van Rij categorie influencers (1)

Categorie 3. jeugd (tm 14 jaar) – Winnares: Melanie Cederhout

Jury: Terry Hesseling (commissielid Communicatie/socials Bloemencorso Bollenstreek)

Opdracht Met de komst van digitale camera’s en smartphones heeft het fotograferen er een nieuwe dimensie bij gekregen. Wat houdt je tegen om je mooiste bloemenfoto’s van tulpen, hyacinten, narcissen of andere voorjaarsbloemen deze keer eens niet in je groepsapp of met je klasgenoten te delen maar met Bloemencorso Bollentreek? En je kunt er nog een leuke prijs mee winnen ook.

Prijs: Clipp on zoomlens voor mobiele telefoon en de winnende foto maakt deel uit van de tentoonstelling 75 jaar Bloemencorso Bollenstreek in 2022.

Juryrapport: De winnende foto in de categorie Jeugd (tm 14 jaar) is een mooie en typische corsofoto. In de lucht zie je het zonnetje lekker schijnen, op de achtergrond een mooie kleurrijke corsowagen. En op de voorgrond een stralende Melanie die geniet van het mooie weer en prachtige corsowagen. Gefeliciteerd Melanie!

Fotowedstrijd corso 2021 winnaar Melanie Cederhout categorie Jeugd (1)

Categorie 4. historie/archief (beeld van voor het jaar 2000) – winnaar: Gerard Out

Jury: Celina Yavelow is medewerker beeld- en audiovisuele collecties bij het Noord-Hollands Archief.

Opdracht: Wie komt er voor de dag met de allermooiste foto uit het corsoverleden? Volgend jaar bestaat Bloemencorso Bollenstreek 75 jaar. Er moeten nog heel wat vergeten corsofoto’s op zolder liggen in een schoenendoos. Stuur ze in die unieke corsofoto’s van bijzondere corsomomenten, (praal)wagens en belevenissen tijdens de optocht. Zwart-wit, kleur of ingekleurd maakt niet uit.

Prijs: Boeken De Schilders van de Duin- en Bollenstreek én Bloemencorso Bollenstreek van Herman van Amsterdam en de winnende foto maakt deel uit van de tentoonstelling 75 jaar Bloemencorso Bollenstreek in 2022.

Juryrapport: De winnende foto in de categorie historie/archief laat meer zien dan een prachtige praalwagen alleen. Ook al is het beeld niet helemaal scherp, er zitten allerlei sporen in verscholen die iets prijsgeven over de tijd waarin de foto is genomen. Zo zie je rechts een figuur met grote witte pet, wat hoorde bij het politie-uniform van de jaren ’50. De toeschouwers blijven netjes achter hem staan, geen dranghekken te zien. Het NS-logo op de praalwagen was in gebruik van 1946-1962 en de tekst “NEEM DE TREIN” geeft weer hoe de actualiteit een dik half eeuw geleden al diende als inspiratiebron voor het vormgeven van alle bloemenpracht. In een tijd waarin auto’s en bussen een flinke opmars maakten blijkt dit een regelrechte lokroep om met de trein te blijven reizen. De oude raambelettering voor het ‘fotografische atelier’ werd nog met de hand geschilderd, erboven een oud Kodak-bordje. Ook de timing van de foto is mooi getroffen! Iemand hangt uit één van de treinraampjes van de praalwagen, precies zoals de mensen in het huis erachter uit het raam leunen om het corso te volgen. Maar wie weet aan de hand van deze statige gevels ook de straat te herkennen? Laat het ons weten!

Fotowedstrijd 2021 winnaar Gerard Out categorie historisch (1)

JURYLEDEN

Terry Hesseling

Terry Hesseling

Terry Hesseling is alweer heel wat jaren betrokken bij het Bloemencorso Bollenstreek. Dit is begonnen met het steken van praalwagens voor een van de stekersverenigingen. Vervolgens deed hij mee als figurant op een praalwagen, waarna hij toetrad tot het corso entertainment team om daar mee te denken en te helpen. Sinds 2019 maakt Terry deel uit van de commissie Communicatie waar hij zich ontfermd over uitingen met de socials. Buiten het vrijwilligerswerk is Terry werkzaam als onderwijsassistent bij Auris de Weerklank in Leiden.

Eva van der Kwast

Ik ben een organisator en creator. Ik creëer ruimte voor ondernemers zodat zij kunnen doen waar hun passie ligt. Dit doe ik door content te creëren en mijn innerlijke planner los te laten, vanuit mijn bedrijf Communikeet. Ik ben een eventmanager en commu­nicatie­supporter. Van persberichten tot nieuwsbrieven en van folder teksten tot sociale media content. En dat is precies wat ik doe bij het Bloemencorso Bollenstreek: content creeeren met Terry en Sally zodat de wereld ziet hoe mooi, kleurrijk, gezellig en bijzonder ons jaarlijkse corso is! Ik hoop van harte dat we in 2022 weer mogen rijden en ik mijn eerste corso als vrijwilliger kan meemaken! Let’s color the world together!‘

Rudi & Pascal

Rudi Tuinman en Pascal Koeleman van 2Dezign. Toonaan­ge­vend in de sierteeltsector met fotografie, tradefairs & showrooms, publicaties, marketing en promotie. Bekend ook van de SBS6 televisieserie Hollands Beste Bloemstylist in 2014 waaraan zij hebben meegewerkt en de bedenkers en creators van Christmasworld in Duitsland. Alweer zo’n twintig jaar geleden startten Rudi Tuinman, met een achtergrond in mode en styling en Pascal Koeleman, bloemist, ondernemer en productontwerper een eigen bedrijf wat zij hebben uitgebouwd tot een bloeiend bedrijf. Tegenwoordig is 2Dezign een team van getalenteerde professionals die jarenlange ervaring hebben in de bloemen- en cadeaumarkten en samenwerken met jonge, gepassioneerde, getalenteerde mensen. Commerciële visie en creatieve energie zijn de achterliggende drijfveren van hun team. Het 2Dezign-team wordt ondersteund door een groep solide, professionele partners en freelancers. Daarom krijgt elk nieuw project de aandacht en zorg die het verdient om een succes te worden. Een efficiënte manier om de klus te klaren! 2Dezign heeft een uitgebreid portfolio en werkt voor kleine bedrijven met een klein assortiment en grote multinationale organisaties. Zij zorgen ervoor dat het gebruik van marketingtools voortdurend wordt uitgelokt tot aan de creatieve grenzen, waardoor het levendig en interessant blijft.

Celina Yavelow

Jurylid Celina Yavelow

Celina Yavelow is medewerker beeld- en audiovisuele collecties bij het Noord-Hollands Archief. Van landkaarten tot prenten, van foto’s tot films, alles wat de provincie Noord-Holland en haar inwoners representatief in beeld brengt hoort daarbij. Een soort visueel geheugen! Regelmatig wordt de collectie aangevuld met nieuw archiefbeeld. Dan bespreekt Celina samen met haar collega’s de historische waarde van het beeld. Is het uniek? Laat het een belangrijke plek of gebeurtenis zien? Geeft het een specifieke tijdsgeest weer? De inzendingen van archiefbeeld voor de Bloemencorso fotowedstrijd zal zij net zo bestuderen en beoordelen. Ze is nu al erg benieuwd naar de zeldzame vondsten die van zolder en uit oude schoenendozen zullen worden opgediept. Ongetwijfeld zit daar een foto bij waar de geschiedenis vanaf spat!

NOOT: Bloemencorso Bollenstreek is te volgen via Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn en (lokale) media die het evenement supporten. Bloemencorso Bollenstreek is een non-profit organisatie en wordt gedragen door vele honderden vrijwilligers. Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar pers@bloemencorso.info of bel naar 06-21446522.

Foto Competitie Bloemencorso Bollenstreek